TED Mersin Koleji Ortaokulu ve Lisesinde BTEC (Business and Technology Education Council) Programı

BTEC Programı Hakkında Genel Bilgi

Öğrencilerimizin ileride sahip olmayı düşündükleri mesleklerle ilgili temel düzeyde yeterlik kazanmaları önemlidir. Bu bilinçle, TED öğrencilerine üniversite ve iş hayatında uluslararası düzeyde kabul gören Business and Technology Education Council (BTEC) programlarını sunmaktadır. Açılımı “Eğitimsel Mükemmellik” anlamına gelen ve yurt dışındaki üniversitelere geçişte İngiltere’nin en büyük akreditasyon kurumu olan Edexcel’in uyguladığı BTEC programı, işletme ve teknolojik eğitimlere yeni bir bakış açısı getiren bir eğitim programıdır.
Merkezi İngiltere olan BTEC programları 30 yıldır, 100’den fazla ülkede uygulanmaktadır. BTEC Programlarına kayıtlı 4 milyon öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’de BTEC programları ilk kez TED Ankara Koleji’nde 2014 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

BTEC programları başta İngiltere olmak üzere, uluslararası alanda üniversiteler, işverenler ve profesyonel iş dünyası tarafından tanınmakta ve kabul görmektedir. Öğrenciler, BTEC programları ile uluslararası geçerliliği olan “Performans Bildirim”, “Yeterlik”, “Sertifika” ve “Diploma” belgelerini edinmektedir. Öğrenenlerin elde ettiği bu belgelerin geçerliliğinde zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. BTEC belgeleri 100’den fazla ülkede, 25 sektörde 700’den fazla meslek alanında, Avrupa, ABD, Asya ve Avustralya üniversitelerinde tanınmakta ve her yıl ortalama 1,5 milyon öğrenci BTEC belgesi almaya hak kazanmaktadır.

BTEC Programlarının Amacı ve Genel Hedefleri

BTEC programları, işletme ve teknolojik eğitimlere yeni bir bakış açısı getiren bir eğitim anlayışıdır. Amacı, mevcut eğitim sistemini uygulama odaklı ve pratiğe yönelik modern bir eğitim modeli ile desteklemektir.

BTEC programları ile öğrencilerin:

Araştırma
Yaratıcı Düşünme
İnovasyon
Girişimcilik
Eleştirel Düşünme
Problem Çözme
Bireysel Öğrenme
Özgün Ürün Oluşturma
İşbirliği
Esneklik ve Uyum
Planlama
Sunum
Risk Alma
Öz Değerlendirme
Öz Yönetim
İş Alanına Özgü becerilerini geliştirmek hedeflenmektedir.

Programın Paydaşları

BTEC programları Türk Eğitim Derneği Okulları’nda Pearson ile imzalanan protokol çerçevesinde uygulanmaktadır.

Okulumuzda BTEC

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu onaylı olup okulumuzda sunulacak olan BTEC dersleri:

- 7. Sınıf Medya Okuryazarlığı dersi kapsamında "BTEC Seviye 1 Sosyal Medya Programı (Level 1 Award in Social Media)":

BTEC 1. Seviye Sosyal Medya Yeterlik Programı, öğrencilere sosyal medya alanında eğitim vermeyi amaçlayan bir programdır.

Sosyal medya belgesi alan öğrenciler bu programı tamamladıklarında,
Eğitimleri ve mesleki gelişimleri için sosyal medya araçlarını kullanmayı öğrenmektedir.
İzledikleri filmler, diziler, reklamlar, takip ettikleri bilgisayar oyunları, internet sitelerinin sorgulanabilir ve eleştirilebilir olduğunu öğrenmektedir.
Medya iletilerini çözümleyebilmektedir.
“Sosyal Medya Yeterlik Belgesi” kapsamında öğrencilere kazandırılması hedeflenen beceriler (eleştirel düşünme, yaratıcılık vb.) sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikleri kapsamaktadır.

- 8. Sınıf "BTEC Seviye 2 Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı (BTEC Level 2 in Certification Information Technology)":

BTEC 2. Seviye Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı, öğrencilere bilgi teknolojileri alanında eğitim vermeyi amaçlayan bir programdır.

Bu programı tamamlayan öğrenciler “BTEC Bilgi Teknolojileri Uzmanlık Belgesi” alacaklar ve Oxford Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi gibi üniversitelere başvuru sürecinde avantaj sahibi olacaklardır. Bunun yanı sıra iş bulma imkânlarını kolaylaştırıcı, mesleki eğitimlerini destekleyici ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu becerileri (eleştirel düşünme, yaratıcılık, bilgi teknolojilerini kullanma, esneklik ve uyum vb.) kazanma fırsatı yakalayacaklardır.

Bilgi teknolojileri öğrencileri bu programın diplomasını aldıklarında:

1. Hitap edilen hedef kitleye uygun bir şekilde iletişim kurmayı,
2. Bilişim teknolojileri endüstrisini ve sektördeki iş olanaklarını,
3. Farklı bilişim teknolojileri araçlarını kullanmayı,
4. Teknolojik ürün tasarımı yapmayı,
5. İletişim, üretim, programlama tekniklerini kullanabilecekleri yazılımları kullanmayı öğreneceklerdir.

- 9. Sınıf Medya Okuryazarlığı dersi kapsamında "BTEC Seviye 1 Sosyal Medya Programı (Level 1 Award in Social Media)":

Sosyal medya belgesi alan öğrenciler bu programı tamamladıklarında,
Medya iletilerini çözümleyebilmektedir. Geleceğin mesleklerinden biri olan ve bugün bile ihtiyacın çok arttığı “Sosyal Medya Uzmanlığı” alanında belge sahibi olabilmektedir.

BTEC Diplomasını tanıyan üniversiteler hangileridir?

BTEC Diplomasını tanıyan üniversitelerin listesine ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz https://degreecoursefinder.pearson.com/